Toespraak bij installatie burgemeester Seton

Geachte heer Seton, beste Jan,

en met jou ook Renate, Jan, Koen en Hanneke. Welkom hier in Exloo, welkom in het gemeentehuis, welkom in het hart van de lokale democratie van Borger-Odoorn.

In het laatste kwartaal van 2014 kwam met het vertrek van Marco Out naar Assen het burgemeesterschap van Borger-Odoorn vrij. Begin december overhandigde de gemeenteraad de profielschets voor de nieuwe burgemeester aan de Commisaris van de Koning. Ergens in die periode was er een man in Groningen die jarenlang actief was geweest in de Groningse politiek die dacht: die profielschets van Borger-Odoorn, die gemeente, daar wil ik burgemeester worden. Jan, op enig moment ben jij in de pen geklommen heb je een brief geschreven. Zoals jij weet, maar misschien niet iedereen die hier vanmiddag aanwezig is, komt er een moment dat de door de raad benoemde vertrouwenscommissie de brieven bestudeerd en beslist met wie zij gesprekken wil gaan voeren. Deze kandidaten worden dan gebeld en voor het gesprek uitgenodigd. Het was aan mij, als lid van die vertrouwenscommissie om de kandidaat Jan Seton te bellen. Vol goede moed pak ik de telefoon, toets het nummer in en bel. Aan de andere kant wordt opgenomen, Renate. Ik stel me keurig voor een geef aan dat ik op zoek ben naar Jan Seton. En dan krijg ik de wedervraag waar ik geen moment op gerekend had: Jan senior of Jan junior? Ik heb het nog nooit zo snel zo warm gekregen. Pas toen Renate zei dat Junior 12 was, wist ik zeker dat ik senior moest hebben.

Jan, het was woensdagavond vier maart toen de gemeenteraad jou unaniem voordroeg als nieuwe burgemeester van Borger-Odoorn. Nog diezelfde avond hebben de fractievoorzitters en de loco-griffier Groningen opgezocht om jou te feliciteren met deze unanieme voordracht. We werden hartelijk ontvangen en hebben een heel plezierige kennismaking gehad met jou en je gezin.

Het wordt jou eerste burgemeesterschap, iets dat je in een interview na je voordracht een oude droom noemde die werkelijkheid werd. En er was geen meerjarenplan, wat er over zes jaar op je pad komt is iets voor dan. Je gaf heel duidelijk aan dat je samen met de inwoners, de raad en het college inhoud wilde geven aan de toekomst van onze gemeente. Je ziet de uitdagingen die er liggen voor Borger-Odoorn en wilt de mensen opzoeken in hun eigen omgeving, je gaat de hort op in plaats van de burgemeesterskamer hier in dit huis te gebruiken.

Jan, de ambstketen die hoort bij het burgemeesterschap heb je zojuist omgehangen gekregen van de loco-burgemeester. Bij het voorzitterschap van de gemeenteraad hoort ook de voorzittershamer, en als vice-voorzitter van de gemeenteraad mag ik je deze hamer nu overhandigen.

Jan, burgemeester ben je niet alleen, burgemeester ben je met het gezin. Daarom zou ik Renate, Jan, Koen en Hanneke naar voren willen vragen, om hen namens de gemeente een kleinigheid te kunnen overhandigen en daarmee ons hartelijke welkom aan jullie allen kracht bij te zetten.

Jan, de gemeenteraad wenst jou heel veel succes en een hele goede tijd in Borger-Odoorn. Met de ambstketen en de voorzittershamer in je bezit is de voorzittersstoel aan jou. Nogmaals, heel veel succes en vooral een hele goede tijd.

 

201506017036-522x391