?> ?>

Rondleiding door het Dolhuis

In 2014 verscheen van de hand van Wouter Kusters De filosofie van de waanzin (verschenen bij uitgeverij Lemniscaat). In 2015 is waanzin het thema van de boekenweek. Pieter Steinz schreef het boekenweekessay Waanzin in de wereldliteratuur. Het is een wandeltocht door de literatuurgeschiedenis en haar waanzinnigen, auteurs en personages.

Steinz zoekt en vindt die waanzin zowel dicht bij huis als ver van ons bed. Van Biesheuvel tot Plath, van Jan Arends tot Virginia Woolf. Niet te vergeten onze eigen Boudewijn Büch, wiens verzinsels ook als waanzinnig zouden kunnen worden beschouwd. De waanzin zit ook in romanpersonages als Humbert Humbert uit Nabokovs Lolita en Werther uit Goethes Het lijden van de jonge Werther. Maar ook Faust, Hamlet, Sherlock Holmes en Baron van Münchhausen passeren de revue. Maar in alles wat met literatuur en waanzin van doen heeft mag een naam nimmer ontberen: Edgar Allen Poe, de auteur van onder andere Raven. Aan deze auteur – Steinz zegt het niet met zoveel woorden, maar tussen de regels door is de boodschap helder –  is iedere schrijver die iets publiceert op het gebied van gruwelliteratuur schatplichtig.

Steinz neemt de lezer mee op een korte rondleiding door het dolhuis (een subtiele verwijzing naar Büchs Het Dolhuis). Deze rondleiding brengt ons langs de hierboven al genoemde auteurs en romanpersonages. Vaak worden de betreffende namen voorzien van een korte toelichting, zoals bij Woolf en Plath. Een ding wordt wel erg snel duidelijk: aan gekken in de literatuur is geen gebrek. Soms worden deze romanpersonages gecombineerd met een auteur die op een of andere wijze aan een psychische aandoening lijdt, zoals bij Virginia Woolf het geval is. Steinz sluit af met een prachtig overzicht van waanzinnige schrijvers, personages, aandoeningen en schrijvende psychiaters.
Dit boekenweekessay doet in ieder geval een ding: het dwingt de lezen stante pede op de fiets te stappen en naar de lokale boekhandel te gaan. Aldaar bestelt de lezer het boek De eenzaamheid van de waanzin van Hovius, het standaardwerk over waanzin in verhalen.


Waanzin in de wereldliteratuur
P. Steinz
CPNB
ISBN 9789059652767
€2.50

verwante teksten

Martin Heidegger, een voorzichtig begin

Een inleidend werk schrijven over een zelden volledig begrepen filosoof is op zichzelf al een uitdaging. Een inleidend werk schrijven…

Binet speelt het spel tot in de finesses

Zijn grote doorbraak kende Binet met zijn roman HhhH, waarin hij de moord op Reinhard Heydrich en de gevolgen daarvan…

Pegida, symptoom van een fenomeen

De storm is langzaam maar zeker weer gaan liggen, het aantal demonstraties nam zienderogen af. Maar de stormachtige opkomst van…

Kritiek op het bijkans heilige

Het is in Nederland een zich eens in de vier jaar herhalend fenomeen en eind dit jaar is het weer…