Joost Zwagerman (1963-2015)

Vanavond begon het op de website van De Volkskrant: Schrijver Joost Zwagerman heeft zelfmoord gepleegd. Terwijl zijn dood langzaam via de sociale media bekend wordt, geeft radio 4 aan dat er wordt gewacht op de gast van de avond, Joost Zwagerman. Nadat het overlijden van Zwagerman ook daar doordringt, wordt op het verzoek van de schrijver van onder andere Gimmick! ‘Der Tod und das Madchen’ gespeeld.

In de beroemde canon van Gerrit Komrij staan een drietal gedichten van Zwagerman. Een van de drie gedichten is de volgende: 

DE DICHTER HEEFT TE REGELEN

Ik heb te regelen een kindjelief,
een woning en natuurlijk spullen ook.
Het moet aanwendbaar zijn mijn bezit,
ik moet het nu en dan alleen kunnen laten
zonder even later roerloosheid aan te treffen.

Stel ik kom thuis
het kind is versteend, het huis
verlamd en de spullen nog veel erger.
Geen andere beweging dan deze thuiskomst.
Dan zou ik denk ik moeten maken
een wet zó waterdicht dat stilstand
achteruitgang is en ook naar voren nog een beetje.
Mijn hanteerbare, goedgeefse bezittingen
hoeven niet meer in de houding
want er is dan een geschreven wet.

Joost Zwagerman (1963-2015)

Rust zacht.